_VD11428

5 aandachtspunten bij de selectie van een (nieuw) boekhoudpakket

Redactie 01 december 2020

De toegevoegde waarde van een goede boekhouder

Door: Robin van Kalkeren | 1 december 2020

Sommige ondernemers denken dat je geen boekhouder of accountant meer nodig hebt, nu iedereen zelf snel en eenvoudig online zijn boekhouding op orde kan brengen. Toch loont het wel degelijk om een expert in te schakelen voor jouw administratie. In deze blog leggen we je uit waarom een goede boekhouder of accountant zijn geld dubbel en dwars waard is.

Controle

Een boekhouder of accountant heeft in de eerste plaats een controlerende taak. Hij of zij kan fouten opsporen in je administratie en heeft veel kennis van subsidie- en belastingregels. Boekhouders kunnen je helpen met advies, zodat je niet vergeet bepaalde aftrekposten op te voeren en je geen subsidies misloopt.

Bijsturing

Een boekhouder of accountant is ook iemand die de diepere laag in je cijfers herkent. Daardoor kan deze expert je helpen om bij te sturen, bijvoorbeeld als er afwijkingen zijn in omzet en kosten. Dankzij online boekhouden kan je boekhouder dat veel sneller doen dan vroeger, aangezien je niet meer hoeft te wachten tot de kwartaalcijfers er zijn. Programma’s als Multivers en Basecone van Unit4 Bedrijfssoftware stellen je in staat om bonnetjes eenvoudig te scannen en in te boeken. Je hebt daardoor altijd real-time inzicht in de financiële tussenstand van je bedrijf. Bijkomend voordeel: de administratie stapelt zich niet meer op.

Vertrouwenspersoon en sparringpartner
De boekhouder is voor veel (mkb-)ondernemers een vertrouwenspersoon. Iemand die inzicht heeft in jouw cijfers en je op basis daarvan kan helpen zakelijke beslissingen te nemen. Een boekhouder of accountant is door zijn kennis een echte sparringpartner op financieel en fiscaal gebied. Iemand waarmee je van gedachten wisselt over je bedrijfsstrategie.

Dataspecialist
Boekhouders hebben steeds meer verstand van het optimaliseren van werkprocessen. Een goed gestructureerde workflow helpt om de administratie te versnellen te automatiseren en het inzicht te vergroten. Hierdoor kan je boekhouder advies geven op basis van realtime data. De Amerikaanse wetenschappers Carl Frey en Michael Osborne lijken de boekhouder dus wat al te snel op de lijst van beroepen te hebben gezet die gaan verdwijnen[1]. De twee denken dat de techniek zijn werk gaat overnemen. Maar associated professor Hinrich Slobbe van Business School Nederland bijvoorbeeld, denkt dat er juist toekomst is voor de boekhouder. In zijn adviserende rol kan hij er met slim gebruik van techniek juist aan bijdragen dat jij als ondernemer de concurrentie het nakijken geeft.