shutterstock_1051141721

Eenvoudig jaarrekeningen opstellen in Fiscaal Gemak

Maarten Glerum 28 januari 2020

Het opstellen en deponeren van de jaarrekening kent voor veel gebruikers van Fiscaal Gemak geen geheimen meer. Inmiddels worden er alweer drie jaar lang jaarrekeningen voor micro- en kleine entiteiten opgesteld en gedeponeerd met Fiscaal Gemak. De ontwikkelingen staan uiteraard niet stil en het aantal functionaliteiten is, en wordt, de komende tijd sterk uitgebreid.

Financiële gegevens importeren, opstellen van de jaarstukken: een efficiënte flow!

Sinds jaar en dag is er een groot aantal mogelijkheden waarop de financiële gegevens in Fiscaal Gemak kunnen worden geïmporteerd, op basis waarvan de jaarstukken aangemaakt kunnen worden en de aangifte VPB verzorgd kan worden. Makkelijk toch?
De importmogelijkheden zijn recent verfijnd, waardoor we nu import bieden via:

  • RGS
  • GIS
  • Jaarrekeningbestand
  • Koppeling met diverse online boekhoudpakketten
  • VPB-aangifte in Fiscaal Gemak

Efficiënt uitwisselen met aangifte VPB

Van de huidige gebruikers van de jaarrekening in Fiscaal Gemak horen we vooral dat de uitwisselbaarheid met de aangifte VPB tijd bespaart. Door de volledige integratie van de jaarrekening in Fiscaal Gemak, zijn de jaarstukken tussen VPB en jaarrekeningen snel en zeker uit te wisselen.

Eenvoudig opstellen en rapporteren

Zijn de jaarstukken aanwezig in Fiscaal Gemak, dan is hiervan op intuïtieve wijze een jaarrekening samen te stellen. Alleen de relevante schermen worden daarbij getoond, zodat je snel en efficiënt kunt werken. De rapportage kan via een rapportagetemplate verlopen waarin je huisstijl en kantoorlogo’s zijn opgenomen. Verdere aanpassingen in tekst en stijl kunnen behalve op niveau van kantoor of klantgroep, ook op klantniveau worden ingesteld. Zo lever je maatwerk met een geringe investering van tijd.

Digitaal deponeren aan KvK en bank

Het digitaal deponeren aan KvK en/of bank is vervolgens een kwestie van een paar muisklikken. Dankzij de infrastructuur van Fiscaal Gemak wordt de verzending snel en veilig verzorgd, waarbij terugkoppeling zoals goedkeuring of afkeuring door KvK of bank, zonder vertraging in de applicatie wordt getoond.

Innovaties in de nabije toekomst

Op dit moment concentreren de ontwikkelingen in Fiscaal Gemak zich in grote mate op de jaarrekening. Zowel in de aanstaande, als de daaropvolgende releases, worden functionaliteiten voor de jaarrekening toegevoegd en uitgebreid. Zo wordt de kolommenbalans toegevoegd, en kunnen correcties middels journaalposten gemaakt worden die gesynchroniseerd kunnen worden met de bronadministratie. De kolommenbalans geeft inzicht in de correcties en controle op hoe de jaarafsluiting is uitgevoerd, daarnaast vormt het een basis voor komende jaren.

Op termijn zal ook de (inrichtings)jaarrekening voor grotere entiteiten beschikbaar komen, wordt consolidatie binnen de kolommenbalans toegevoegd en wordt het mogelijk om auditfiles te importeren. Daarnaast worden er (tussentijdse) dashboardfunctionaliteiten toegevoegd waardoor het nog laagdrempeliger wordt om te sparren met je klanten en hen te ondersteunen om ambities waar te maken.