shutterstock_1494565931
4 tips om meerwaarde te creëren

Salarisverwerking: strategische keuze of kostenpost?

Redactie 24 februari 2020

Salarisverwerkers zijn steeds meer de strategische sparringpartners van de directie(s) voor wie zij werken. Ze vormen de schakel die HRM en finance met elkaar verbindt, en zijn daarmee meer dan een kostenpost. Maar hoe creëer je als salarisverwerker anno 2020 daadwerkelijk meerwaarde?

Het oude businessmodel van de clichématige salarisverwerker – die handmatig gegevens inklopt onder een systeemplafond in een stoffig afgezonderd kamertje – lijkt definitief op zijn retour. Zeker nu salarisadministratietools het werk verregaand hebben geautomatiseerd.

Onderscheidend vermogen

Als salarisverwerker creëer je niet alleen onderscheidend vermogen door een scherp tarief te bieden. Je zult het wel herkennen, enorm veel uren gemaakt, elke cent achter de komma klopt, nooit klachten en toch… “Kan het niet tegen lagere kosten?” Ook is het cruciaal om ondernemers en leidinggevenden van advies te kunnen voorzien. Als salarisadministrateur moet je over complexe materie – met name wet- en regelgeving – mee kunnen praten.

Veranderingen in wet- en regelgeving zijn sterk van invloed op de bedrijfsvoering. Denk hierbij aan fiscaal recht en arbeidsrecht, en natuurlijk aan cao’s. Hoewel deze onderdelen politiek gezien bij separate ministeries en belangenorganisaties zijn ondergebracht, komen ze allemaal samen bij de salarisverwerker.

Het businessmodel van uurtje-factuurtje heeft plaatgemaakt voor een as-a-service-model. Wat tien jaar geleden al voorspeld werd, namelijk dat de salarisadministrateur steeds meer een salarisadviseur wordt, is nu werkelijkheid geworden.

Van administrateur naar adviseur

In de afgelopen tien jaar hebben we een sterke digitalisering meegemaakt. Repeterend handwerk – zoals het invoeren van mutaties – wordt nu meer dan ooit geautomatiseerd verricht door salaristools. De rol van junior salarisverwerker bestaat daardoor al bijna niet meer.

De salarisverwerker gaat van administrateur naar adviseur. Wat betekent deze trend voor jouw organisatie? Hieronder lees je vier tips om als salarisverwerker nog meer waarde toe te voegen aan je organisatie.

Vier tips voor meer waarde

  1. Blijf niet onder de radar

Salarisadministrateurs vallen niet snel op, en dat is nu precies de bedoeling. Ze hebben wel contact met onder meer de financieel verantwoordelijke en de HR-manager, maar komen niet snel in het vizier van de directeur. Mocht je hem of haar binnenkort toch tegenkomen bij de koffieautomaat, schroom dan niet – tussen neus en lippen door – te vertellen dat die belangrijke informatie grotendeels van jou afkomstig is. Hoe bescheiden de gemiddelde salarisverwerker ook mag zijn, laat niet altijd anderen met jouw eer strijken.

  1. Blijf continu bijleren

Wet- en regelgeving verandert continu. Het dwingt salarisadministrateurs om hun kennis doorlopend bij te spijkeren. Helaas voor hen staat die kennis niet kant-en-klaar in antwoordboekjes. De salarisadministrateur van nu moet daarom autodidact zijn. Of je nu een mbo-, hbo- of universitaire opleiding hebt gedaan, alleen het hebben van een papiertje is niet genoeg. Het bijwonen van bijvoorbeeld congressen en het lezen van vakmedia is zeker zo belangrijk. Het gaat allang niet meer om goed kunnen rekenen, maar vooral over wat je met de data kan, hoe je hier strategisch op inspeelt en hoe je het management adviseert.

  1. Volg de politieke ontwikkelingen

Nieuwe wetgeving op het gebied van belasting, arbeidsrecht en sociale zekerheid is van alle tijden. De nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is daar zeker geen uitzondering op. Zoals ook deze wet ooit weer in de schaduw zal staan van een nieuwe arbeidswet. Net zoals de WAB de opvolger van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) is.

Een goede salarisadministrateur is in zekere zin een politieke trendwatcher. Hij of zij weet de gevolgen van wijzigingen, onder meer voor finance en HR, op een integrale manier aan te pakken. Bijvoorbeeld: wat zijn de gevolgen van het duurder worden van flexibele min/max-contracten van verplegers voor de kwaliteit van de zorg?

  1. Gebruik de juiste software

Om als salarisverwerker meerwaarde te kunnen creëeren, is de samenwerking met de – interne c.q. externe – opdrachtgever cruciaal.  Het is daarom belangrijk om een softwarepakket te gebruiken dat niet alleen door een expert te begrijpen is, maar dat ook door andere belanghebbenden op laagdrempelige wijze gebruikt kan worden.

Zo moet in één oogopslag duidelijk zijn wat de status van openstaande mutaties is, zodat hiervoor geen contactmoment nodig is tussen accountant en klant. Gebruikers met toegang moeten mutaties ook zelf in kunnen voeren, om dubbel werk en fouten te voorkomen. Via een salarisportaal moet je belangrijke documenten, zoals loonstrookjes en arbeidsovereenkomsten, beschikbaar kunnen stellen aan medewerkers.