IMG_3827-1024x768
Accountancy Gemak

Samenwerking Graydon vergemakkelijkt naleving Wwft

Redactie Accountancy Gemak 23 juli 2020

Accountancy Gemak en bedrijfsinformatiespecialist Graydon zijn een partnership aangegaan om accountantskantoren te ondersteunen in de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Bedrijven die vallen onder de Wwft zijn verplicht de identiteit van de uiteindelijk belanghebbende (UBO) van hun zakenrelaties te identificeren en te screenen op integriteitsrisico’s – een tijdsintensief en foutgevoelig proces. Door deze samenwerking kunnen accountancyklanten van Accountancy Gemak dit proces volledig automatiseren. Zo kunnen zij snel en efficiënt aan alle wetgeving voldoen en voorkomen dat zij zakendoen met onbetrouwbare partijen.

De Wwft moet voorkomen dat mensen en bedrijven zwart geld witwassen of geld besteden aan terroristische activiteiten. Volgens de richtlijnen van deze wet moeten accountantskantoren bij in- en verkooptransacties, bemiddelingsopdrachten of het aangaan van zakelijke relaties een cliëntenonderzoek doen. Deze compliance check moet uitwijzen of de UBO betrouwbaar is en geen banden heeft met criminele organisaties. Hoewel de wet al sinds 2008 van kracht is, is het toezicht op de naleving ervan sinds juli 2018 aangescherpt.

Geautomatiseerd cliëntenonderzoek voor een goede compliance

Bedrijfsinformatiespecialist Graydon gelooft in de kracht van goed geïnformeerd zakendoen en is al meer dan 130 jaar specialist op het gebied van bedrijfsinformatie. Binnen haar Risk & Compliance-portfolio biedt Graydon diensten aan om via geautomatiseerd onderzoek op snelle en efficiënte wijze bedrijfs- en eigenaarsstructuren te checken en relaties op integriteitsrisico’s te toetsen.

“Sinds de aanscherping van de Wwft zien we dat het toezicht flink is geïntensiveerd. De forse boetes die worden opgelegd voor het niet naleven van de Wwft worden veelal breed uitgemeten in de media. Los van de financiële impact is dergelijke reputatieschade aanzienlijk voor bedrijven. Wij willen onze klanten zo goed mogelijk bedienen en hen laten zien dat het naleven van de Wwft ook snel en efficiënt kan. Wij zijn dan ook heel blij dat we met het partnership met Graydon onze accountancyklanten kunnen helpen op een slimme manier alles onder controle te houden op het gebied van compliance”, zegt Wim Ströhmeyer, Partner Director bij Accountancy Gemak.

“Het vinden en checken van UBO’s is behoorlijk complex en tijdrovend. Soms moet je als bedrijf 13 lagen diep graven bij de Kamer van Koophandel tot je bij de juiste persoon bent. Dat kan aardig in de papieren lopen. En dat terwijl veel accountancykantoren ook kampen met een hoge werkdruk en personeelstekorten. Graydon heeft de meest accurate bedrijfsinformatie waarmee UBO’s snel geïdentificeerd kunnen worden. We hebben bijvoorbeeld het grootste volume aan handelsregisteruittreksels en maken visueel inzichtelijk wat de eerste- en tweedegraads relaties zijn van een bedrijf. We hebben alle noodzakelijke controleslagen al gemaakt om tot de waardevolle inzichten te komen. Wij zijn er trots op dat wij de accountancyklanten van Accountancy Gemak op dit cruciale vlak kunnen ontzorgen”, vult Bobby Schuitemaker, Partner Director bij Graydon, aan.

Foto v.l.n.r. Joris van Leeuwen (CCO Accountancy Gemak), Mandy Stevens (Commercieel Directeur Graydon), Wim Ströhmeyer (Partner Director Accountancy Gemak) en Bobby Schuitemaker (Partner Director Graydon)

Over Graydon
Graydon helpt het bedrijfsleven al ruim 130 jaar lang aan waardevolle bedrijfsinformatie om weloverwogen financiële en commerciële beslissingen te nemen. Door uit diverse bronnen grote hoeveelheden data te verzamelen, analyseren en interpreteren, leveren wij klanten inzichten op het gebied van kredietinformatie, risk & compliance en marketinginformatie. Hierbij maken we gebruik van meer dan 130 internationale databases en de gegevens van meer dan 90 miljoen bedrijven. Graydon heeft kantoren in Amsterdam, Antwerpen, Londen en Cardiff. Sinds 2016 is Graydon onderdeel van Atradius, een van de grootste kredietverzekeraars ter wereld.

Publicaties