Erf- en schenkbelasting

In Nederland bestaat een zogenaamde successiewetgeving. Deze wetgeving kent twee belastingen, de erfbelasting en de schenkbelasting. Als je een erfenis of een schenking hebt ontvangen dan is de kans groot dat je een erfbelastingaangifte of schenkbelastingaangifte moet doen.

Wat is erfbelasting?

Wanneer iemand overleden is, heb je in veel gevallen te maken met een erfenis. Hierover moet je belasting betalen. In sommige gevallen hoe je geen erfbelastingaangifte te doen. Een zogenaamde vrijstelling. Dit hangt af van de relatie die je hebt met de overledene en van het bedrag dat geërfd wordt.

Wat is schenkbelasting?

Als je een schenking of gift krijgt moet je ook aangifte doen. In bepaalde gevallen heb je recht op een vrijstelling. Bijvoorbeeld wanneer je een schenking krijgt voor de aanschaf van een koopwoning.

Al deze uitzonderingen verwerk je eenvoudig in Fiscaal Gemak. Standaard in de module erf-en schenkbelasting zit: aangifte doen vanuit de schenker, erflater of de begunstigde, vruchtgebruikberekeningen, vrijstellingsberekeningen, elektronische verzending en rapportage.

Per erfbelastingaangifte betaal je in Fiscaal Gemak €62,-. Per schenkbelastingaangifte betaal je in Fiscaal Gemak €31,-. Wil je onbeperkt erf- en schenkbelasting doen? Neem dan contact op met ons!

of eerst de software bekijken.

Wil je de Erf- en schenkbelastingsmodule gratis proberen in Fiscaal Gemak?

Begin dan gelijk gratis en vrijblijvend een proefabonnement voor 30 dagen.

Start je gratis proefabonnement

Weet waar je staat met de fiscale software van Fiscaal Gemak

3.592 kantoren gingen je voor

30.000+ professionals vertrouwen op Fiscaal Gemak

1,8 miljoen aangiftes per jaar